Erinevad kõhuvaevused: Mis mu kõhuga lahti on?

Kõhuvaevused on levinud nii täiskasvanute kui ka laste hulgas. Pea igaüks meist on kogenud kõhuhädasid ühel või teisel moel: kõhulahtisus, gaasid, turse, valu või kõhukinnisus. Valest toitumisest tulenevaid kõhuvaevusi on võimalik seljatada, leides endale sobiva toidumenüü.

Kõhuvaevuste põhjuseid on mitmeid

http://www.valio.fi/mediafiles/194147e4-c9a6-46f6-9b56-2ff695554735Kõhuvaevuseid võivad põhjustada erinevad tegurid: raskesti seeditav toit, laktoositalumatus, tsöliaakia, ülitundlikkus toidu suhtes, toiduallergia, viiruste poolt tekitatav sooleinfektsioon ehk „kõhuviirus“. Kui ühest põhjust kõhuvaevustele ei leita, räägitakse funktsionaalsetest kõhuvaevustest, mille põhjused ei ole teada. Kui kõhuvalu on tugev või pikaldane ning selle põhjus ei ole teada, tasuks pöörduda valu põhjustaja väljaselgitamiseks arsti poole.

Laktoositalumatus

Kui selgub, et kõhuvaevused on tingitud laktoositalumatusest siis selle mure vastu on abi olemas. Valio toodetest on laktoosivabad Valio Eila piimajook, Valio Gefilus laktoosivabad jogurtid 2x125g, 380g, 1kg ning Valio Gefilus laktoosivabad jogurtijoogid 4x100g. Samuti on kõik Valio küpsenud juustud (st kõik juustud peale toor-, sulatatud- ning suitsujuustu) laktoosivabad.

Tsöliaakia

Mõnikord võib põhjustada kõhuvaevusi tsöliaakia. Tegemist on haigusega, mille vastu võitlemine eeldab väga läbimõeldud toiduvalikut, et vältida teraviljades sisalduvat gluteeni. Puhas kaer aga on tsöliaakia all kannatavatele sobilik. Sama ravi sobib ka gluteenitundlikkuse korral, mida veel nii hästi ei tunta, kuid mille põhjalik uurimine on juba hoos.

Tsöliaakia on haigus, mis võib kahjustada soolestiku pinda juba enne avastamist või ravimata jäämist ja mille tulemusel ei suuda soolestik enam laktoosi lagundavat laktaasiensüümi toota. Tsöliaakia all kannatav inimene peaks sööma eriti haiguse avastamise algfaasis laktoosivaba toitu, kuni soolestiku pind paraneb ja laktaasiensüümi tootmine taastub.

Toiduallergia

Teinekord tulenevad kõhuvaevused toiduainete allergiast, mis puudutab aga pigem lapsi kui täiskasvanuid. Allergiat põhjustava toiduaine täielik vältimine on harva vajalik. Vastupidi, selle toiduainega kokkupuutumine on pigem soovitatav, kuna pidev kokkupuude parandab enamasti allergia põhjustaja taluvust.

Kõhuviirus

Mõnikord on kõhuhäda tekitajaks mõni viirus, mis põhjustab ootamatut kõhulahtisust või oksendamist. Viirused nakkavad kergelt käte ja toidu kaudu. Sümptomid kaovad enamasti iseenesest mõne päeva möödudes. Kõhulahtisuse ja oksendamise puhul on tähtsaim see, et tagatakse piisav vedeliku ja soolade kättesaadavus.

Funktsionaalsed kõhuvaevused

http://www.valio.fi/mediafiles/dedc071e-0be4-4def-8d7c-8168bb94210eVäga levinud põhjus, mis kõhuvaevusi tekitab, on funktsionaalne kõhuvaevus, mis ilmneb turse, maovalu, gaaside, kõhulahtisuse või -kinnisuse näol. Nende põhjused ei ole teada, kuid sümptomeid võib leevendada, vältides sümptomeid põhjustavate toitude ja jookide tarbimist, järgides kindlat toidurežiimi, pöörates tähelepanu stressiga toimetulekule ning liikudes piisavalt.