Mis asi see piimhappebakter ikkagi on?

Soolestikus on meeletus koguses erinevaid baktereid. Suur osa soolestiku bakteritest on organismi jaoks vajalikud. Igaühe soolestikus on aga ka baktereid, mis muutuvad kahjulikuks, kui nende hulk liiga suureks kasvab. Piimhappebaktereid sisaldavaid tooteid tarbides on võimalik hoida soolestiku mikroobid tasakaalus.

Tervel inimesel on ülekaalus head bakterid

Terves soolestikus on kasulike ja kahjulike bakterite omavaheline suhe tasakaalus. Tervel inimesel on ülekaalus head bakterid, mis hoiavad kahjulike bakterite arengut kontrolli all. Bakterite tasakaal võib aga nt antibiootikumikuuri, stressi või toiduvalikus toimunud muutuste tagajärjel muutuda. Sellisel juhul jääb inimene haigeks - näiteks läheb kõht korrast ära.

Kas soolestiku bakterite tasakaalu on võimalik mõjutada?

Muidugi on! Piimhappebakterite osakaalu võib suurendada näiteks regulaarselt neid sisaldavaid tooteid süües.

Kliiniliste uuringute käigus on uuritud ainult mõningate mikroobide mõjusid. Maailma uurituim piimhappebakter on Lactobacillus rhamnosus GG. Tegemist on terve inimese soolestikust isoleeritud bakteri tüvega.

Lactobacillus rhamnosus GG -nimelist piimhappebakterit lisatakse paljudele toiduainetele, nt hapupiimadele, keefiritele, jogurtitele ja jogurtijookidele, ning seda müüakse ka kapslite ja tilkadena apteekides.

Kõik piimhappebakterid ei ole ühesugused

Piimhappebakterid on bakterid, mis toodavad süsivesikutest kääritamise tulemusel piimhapet. Piimhappebaktereid kasutatakse hapendajatena piimatoodete, aga ka paljude teiste toiduainete tootmisel. Nii nagu Lactobacillus rhamnosus GG piimhappebakterid suudavad jääda seedesüsteemis ellu ja omada uuringutega tõestatud toimeid, suudavad uuringute kohaselt vaid vähesed piimhappebakterid.

Lactobacillus rhamnosus GG bakterile on abiks „antennid“ ehk karvad, mille abil kinnitub bakter tugevalt soolestiku külge ega kao ka nn loputuse käigus.

Nii töötab Lactobacillus rhamnosus GG piimhappebakter soolestikus:

  • Jääb ellu seedekulgla tingimustes: kannatab ära maohapped, sapphapped ja muud bakteritele ebasoodsad tingimused.
  • Kinnitub oma karvadega tugevalt soolestiku pinnale ja muutub ajutiselt üheks osaks soolestiku bakterkonnast.