Saame tuttavaks maailmas enimuuritud piimhappebakteriga

Juba 1980. aastatel avastatud Lactobacillus rhamnosus GG piimhappebakter kogub pidevalt endale uusi sõpru terves maailmas. Kuidas see avastati ja mis muudab selle nii ainulaadseks? Tutvume maailma enimuuritud piimhappebakteri ajaloo ja omadustega.

Mis on Lactobacillus rhamnosus GG?

Lactobacillus rhamnosus GG piimhappebakter on maailmas enimuuritud piimhappebakter. Bakter avastati 1980ndatel, peale mida on selle omadusi uuritud rohkem kui 800 teadusliku uurimustöö raames kõikjal maailmas.

Tegemist on ainsa teadaoleva piimhappebakteriga, millel on pehmed karvad. Karvade abil kinnitub bakter soolestiku seintele ja jääb sinna püsima.

Kuidas Lactobacillus rhamnosus GG piimhappebakter avastati?

http://www.valio.fi/mediafiles/4429a314-f2d0-43cc-971d-fcef5c9d487b

Piimhappebaktereid on kasutatud toidu säilitamiseks juba pikka aega. Näiteks tekivad jogurtite, kohupiimade, hapupiima ja hapukapsa maitse- ja säilivusomadused just tänu piimhappebakteritele. Piimhappebakterid tekitavad käärimisprotsessi, mille tulemusel langeb toote pH ehk happe-leelise tasakaal. See takistab omalt poolt kahjulike mikroobide tekkimist, tänu millele ei hakka toit nii kergesti riknema. Happelisuse säilimine aitab kaasa ka vitamiinide säilimisele. Näiteks on hapukapsas teada-tuntud oma rohke C-vitamiini sisalduse poolest.http://www.valio.fi/mediafiles/e8587f38-e02f-4802-993b-3e17cfe33bdd

Piimhappebaktereid esineb inimese organismis ka loomulikul kujul. Põhiosa kasulikest bakteritest asub soolestikus. Nende eesmärgiks on kontrollida kahjulike bakterite lisandumist. Soolestiku hea bakteritasakaal on oluline, kuna 70% immuunsüsteemist paikneb just seal.

http://www.valio.fi/mediafiles/c60a2f3e-33ea-4d4e-a1fa-32f847644880

 

Piimhappebakterite kasuteguri kui tervistedendava nähtuse vastu hakati laiemalt huvi tundma 1980ndatel. Valio uurimis- ja tootearendusosakonnas hakati uurima, kuidas oleks võimalik rakendada hapupiimatoodete häid omadusi ka teistes toodetes.

http://www.valio.fi/mediafiles/f5a5b99d-b76c-4f1a-b7fd-b1511f300e3f1985. aastal avastasid ja isoleerisid Ameerika uurijad-professorid Sherwood Gorbach ja Barry Goldin terve inimese soolestikust enda poolt Lactobacillus rhamnosus GG-ks nimetatud piimhappebakteri tüve.

http://www.valio.fi/mediafiles/06d53d8a-e04f-4397-8aec-0a3d5cca8149Valio uurimis- ja tootearendusosakonna töö viis välja koostööni Gorbachi ja Goldiniga. Litsentsileping bakteri tüve kasutamise kohta sõlmiti 1987. aastal ja nii sündiski LGG® kaubamärk.